Giriş
Beton, esas olarak Portland çimentosu, su ve agragadan (çakıl, kum veya kaya) oluşan kompozit bir malzemedir. Bu malzemeler birbirine karıştırıldığında, zamanla sertleşen ve zamanla katılaşan, uygulanabilir bir macun oluştururlar. Bina, köprü, yol ve barajlarda yoğun biçimde kullanılan önemli bir yapı malzemesidir. Yapı uygulamalarından yollardan, kaldırımlara, borulara ve gider sistemlerine kadar geniş bir kullanım alanı sunar.
Beton zeminler dayanıklılık, sertlik, açıklık, yangına dayanıklılık, akustik, bakım ve uzun ömürlülük gibi birçok fayda sunmaktadır.
Beton zemin genellikle, bir fabrikada yerinde veya öndökümle dökülen düz bir plakanın betondan oluştuğu zemindir. Takviye çeliği ve betonarme çeliği olarak da bilinen inşaat demiri, genellikle betonu güçlendirmek için kullanılan çelik tellerden yapılmış bir çelik çubuk veya örgüdür. Betonun sıkıştırma bakımından güçlü olmasına karşın gerilimde görece zayıf olmasının telafi edilmesi için demir donatı şarttır. Demir betonun içine dökülerek çekme yönünde yük taşıyabilir ve böylelikle toplam mukavemeti artırabilir.
Beton katlar şu şekilde olabilir:
Zemin veya zemin döşemeleri - beton döşeme, sert, körleme ve diğer malzemeleri içerebilen bir yapının üzerine doğrudan desteklenir.
Asılı zemin katları: Plakanın kirişler üzerinde desteklendiği ve/veya taşıyıcı yataklı avize duvarları ile doğrudan temas etmediği yerler.
Asılı üst katlar - plakanın kirişlerle (çelik veya beton) ve/veya kolonlarla veya taşıyıcı duvarların üzerinde desteklendiği yerler.
Beton zemin türleri
Yerinde beton katı zemin
Bu ıslak yapı formu, genellikle döküldükten sonraki 28 gün boyunca, zeminin tüm mukavemetini geliştirmesini gerektirir. Yapısı yeterli mukavemeti elde edene kadar, kalıplama istenen süre boyunca yerinde bırakılmalıdır.
En basit haliyle, tek yöne yayılan beton bir plakadır (takviye iki destek arasında sadece tek yönde etki eder). Bu tür zeminler genellikle 3 ila 5 metrelik küçük açıklıklar için ekonomiktir.
Yekpare beton zemin plakası kiriş bulunmayan kolonlarda "membran" olarak kullanılabilir. Bu, dört kata kadar daha yüksek alçak binalarda içi boş blok inşaatından daha ekonomik bir sonuç verir. Aralık ve yük arttıkça, plaka kalınlığı da artar. Daha büyük yükler ve daha uzun açıklıklar için iki yollu genişleme plakaları kullanılabilir. Bunlar, her iki yöne yayılan takviyelerdir.
Düz taban levhası
Düz plaka zemin, bir başka yerinde zemin çeşididir ve beton sütunların üzerine yerleştirilen, yekpare takviyeli levha bir rulmandan oluşmakta ve yekpare bir yapı oluşturmaktadır. Levha (veya plaka) genellikle tüm alanı boyunca güçlendirme içerir ve nokta destekleri üzerinde elastik bir diyafram yatak olarak görev yapar.
Düz plakalı zeminler, basit kalıplama ve takviye içerir ve kiriş ve levha yapısına göre daha hafiftir. Ayrıca sürekli kılçıkları bölmelerin aynı yükseklikte olmasına olanak tanır ve bu da özellikle ofis bölümleme için yararlıdır.
Yerinde T kirişi zeminleri
Bu yöntemler arasında, levhayla aynı anda paralel, güçlendirilmiş bir dizi T-kiriş çevrilmesi ve bunun sonucunda yivli bir karışımla yekpare bir yapı oluşturulması yer alır. Her ne kadar nihai form katı levha zeminden daha hafif olabilse de, doğru şekli oluşturmak için özel kalıplar - çelik veya polipropilen - gerektiği için daha pahalıdır. Takviyeler genellikle dipte 100 mm kadar konikleştirilmiş ve yukarıya doğru genişleşmiş ve genellikle 500 mm-600 mm merkezlerinde aralıklı haldedir; ancak bu yükleme gereksinimlerine bağlı olacaktır.
İçi boş blok katlar
Bu katlar, basit düz döşeme zeminlerinden daha hafiftir ve düz bir spor ortaya çıkarır. T kiriş konfigürasyonuna dayanırlar ve uçtan uca yerleştirilen içi boş kil veya beton bloklar geçici kalıpta veya kalıpta desteklenen sürekli T kirişleri oluşturur. Bloklar arasındaki boşluklara donatı yerleştirilerek, inşaat üzerine beton dökülmesi sonucu, yekpare levha ve T kirişi inşası elde edilmiştir. Beton, yapısal bir kaplama oluşturmak için dökülür. Bu, blokların üst seviyesinden yüksekteki betonun kalınlığıdır.
Asmolen döşeme
Asmolen döşeme, kare kutu kalıplar kullanılarak oluşturulan ve donatı konulduktan sonra aralarına beton dökülen kesişen kirişlerden oluşan dikdörtgen bir ızgaradan oluşur. Sonuç hem levha kalınlığı ve toplam zemin ölü ağırlığı önemli ölçüde azaltılabilmekte, hem de alttan bakıldığında ilginç bir etki yaratabilmektedir.
Öndökümlü katlar
Prekast katlarda kalıplama işlemi yapılmaz ve yukarıda açıklanan ıslak döküm teknikleri elimine edilir. Dolayısıyla sahada zamandan ve zamandan tasarruf sağlar, atıkları azaltır, dolayısıyla daha ekonomiktir ve fabrika koşullarında üretildikleri için ince toleranslara uygun doğru bir bileşen sağlar.
Düzensiz
zemin şekillerinden ziyade düz zemin sistemleri için daha uygun olmalarına rağmen, çok çeşitli öndökümlü kat sistemleri mevcuttur. İnşaat şunları kapsayabilir:
Öndökümlü kirişler - Bu, döşemenin en basit biçimidir ve bir kez yerine yerleştirildiğinde kirişler çalışma platformu olarak kullanılabilir. Tipik olarak yan yana yerleştirilen, aradaki bağlantılar genellikle harçla doldurulur.
Aralarında dolgu bloklarıyla birbirinden ayrılmış ön yapımlı kirişler
Öngerilmeli beton zeminler
Beton zemin bileşenlerinin öngerilmeyle uygulanması, zemin kalınlığını ve kalınlığını azaltabilir, ekonomiklik süresini arttırabilir. En yaygın kullanılan yöntem, her ne kadar bazı sistemlerde kullanılabilse de, fabrikada kirişlere uygulanan ön gergidir: bu, fabrikada veya sahada gerçekleştirilebilir. Ön veya son gergili kirişler takviyeyle yerleştirildikten sonra, yapısal bir beton kaplaması dökülerek yekpare, kompozit bir yapı oluşturulur.
Ön gerilimli kalaslar
Önceden gerilmiş kalaslar, ağırlığı azaltmak için tek tek beton levha şeritleri olarak düşünülebilir; görece ince ve genellikle içi oyuklar içerir. Taşıyıcı duvarları veya kirişlerden desteklenmiş olan yataklar tipik olarak yan yana yerleştirilerek kesintisiz bir kalıplama ve çalışma platformu oluştururlar; yapısal beton kaplaması, daha sonra açıklığa ve öngörülen yüke bağlı olarak, üst kısma dökülür. Bu sistemlerin tipik yayılımları bazen 10-15 metreye kadar hatta daha fazla olabilir.
Comments