Yapı tasarımında yapıya etki eden faktörler olarak rüzgar yükü, sıcaklık gibi kar yükü de hesaplanır, bu yükün hesaplanması için TS EN 1991 ve TS497-1997 yönetmelikleri yanı sıra 2018' da yürürlüğe giren Çelik Yapılar Yönetmeliği de kullanılır.
TS 498-1997 Yönetmeliği Kar Yükü Hesabı
Alman DIN 1055-1971 yönetmeliğinden kar yükü hesabı incelenerek Türkiye şartlarına göre düzenlenmiş kar yüksekliği bölge sınıflandırma haritası
1997 yılında yürürlüğe giren bu yönetmelik kar yükü(Pk0) hesabı için il ve ilçelerdeki kar bölgeleri, kar yağış yüksekliği haritası ve hesap değerlerini içermektedir. Bu yönetmeliğe göre yukarıdaki şekilde görüldüğü gibi Türkiye dört bölgeye ayrılmıştır. Bölge numarası büyüdükçe kar yükü değeri de artmaktadır. Ayrıca kar yağışı yaşanmayan yerlerde kar yükü hesap değerinin(Pk) sıfır alınacağı belirtilmektedir. Çatılardaki kar yükü için aşağıdaki çizelgede verilen çatı eğimine(α) bağlı olarak azaltma değerleri(m) kullanılır. Çatı eğimi 30º ve daha az ise kar yükü hesap değeri(Pk), kar yükü(Pk0) değerine eşit kabul edilerek düzgün yayılı yük olarak hesaplama yapılır.
Kar yükü nasıl hesaplanır?
Yatayla α açısı kadar eğimi olan çatılarda kar yükü hesap değeri şu şekildedir;
Pk=m.Pk0
m=1-((α-30)/40)
0≤m≤1
Pk0 değeri aşağıdaki şu tablodan alınır
Kar yükü hesaplama programımız Pk0 ve m değerini sizin için otomatik hesaplamaktadır.
TS EN 1991 Yönetmeliği
TS EN 1991-1-3 Kar Yükü Hesabı
TS EN 1991-1-3 yönetmeliği yapı tasarımında dikkate alınacak kar yükü hesabında kullanılmak üzere hesap değerleri, kar bölgeleri ve kar kalınlığı haritası içermektedir. Kar bölgeleri ve kar kalınlığı haritası TS 498 y
önetmeliğinden olduğu gibi alınmıştır.
Çatı kar yükü hesabında, kar kütlelerinin çatı üzerinde farklı biçimlerde toplanabileceğinin dikkate alınması gerektiği belirtilmektedir. Buna neden olan çatı özellikleri ve diğer faktörler aşağıda sıralanmıştır.
Çatı şekli ve tipi,
Isıl özellikler,
Yüzey pürüzlülüğü,
Çatı altında oluşan ısı miktarı,
Komşu binaların yakınlığı,
Çevre arazisi yapısı,
Lokal meteorolojik iklim özellikleri, özellikle rüzgar, sıcaklık değişkenliği, yağış(yağmur veya kar olarak) ihtimali.
Karın bir kaç kez eriyip donabileceği veya kar kütlesinin üzerine yağmur yağabileceği bölgelerde, özellikle çatı drenaj sisteminin kar veya buz ile tıkanabileceği durumlarda çatı kar yükü arttırılmalıdır. Çatıların farklı kar yükü etkilerine maruz kalmasına neden olan Çatı Şekil Katsayıları aşağıdaki çatı şekilleri için farklı farklı tanımlanmaktadır:
Tek eğimli çatılar
Çift eğimli çatılar
Çok eğimli çatılar
Silindirik çatılar
Daha yüksek bir yapıya bitişik veya yakın olan çatılar
Kaynak:imo
Comentarios