top of page

Kum Çeşitleri Nelerdir?

  • 5 Oca 2022
  • 6 dakikada okunur

Güncelleme tarihi: 9 Şub 2022


Kum Çeşitleri - Kumun Nasıl Oluştuğu ve Neden Farklı Renkler Olabileceği, Hangi Farklılıkta Kum Çeşitleri Vardır



Bu projede, inşaat ve inşaatta kullanılan tüm farklı kum türlerini ve hangi iş için ne tür kum kullanılması gerektiğini öğreneceksiniz. Ayrıca kumun gerçekte ne olduğunu, nasıl oluştuğunu ve neden bazen farklı renklerde olabildiğini öğreneceksiniz. Ayrıca mevcut bir harç örneğinden nasıl kum çıkarabileceğinizi ve bunu orijinal harcınızda kullanılan kumu bulmak için nasıl kullanabileceğinizi öğrenin.

Kendin yap ve inşaat dünyasına yeni başlayanlar için kumun sadece kum olduğunu düşünebilirsiniz, ancak durum kesinlikle böyle değil, her biri belirli işlere özel olan birkaç farklı kum türü vardır.

Yaptığınız belirli iş için doğru kum türünü kullanmak son derece önemlidir, çünkü yanlış dereceyi kullanmak felaket olabilir.


Örneğin, harç yaparken inşaat kumu yerine çok ince bir kum kullanmak, tuğla veya bloklara doğru şekilde yapışmadığı anlamına gelebilir ve binanızın yapısının çökmesine neden olabilir!

Sadece çeşitli kum türleri değil, her farklı kum türü, bulunduğunuz ülkenin alanına ve hangi ticaretle uğraştığınıza bağlı olarak 10'a kadar farklı isme sahip olabilir.


Bu sadece yeni başlayanlar için kafa karıştırıcı değil, aynı zamanda profesyoneller için de aynı derecede kafa karıştırıcı olabilir!

Bunu akılda tutarak, bu proje ana farklı kum türlerine, her bir kum türünün derecesine ve her bir farklı kum türünün ne için kullanılması gerektiğine bakacaktır.


Kum nedir?

Tam olarak ne tür kumlar olduğuna ve her birinin nasıl kullanılması gerektiğine girmeden önce, kumun gerçekte ne olduğunu ve nereden geldiğini öğrenmek iyi bir fikir olacaktır.

Kum, esas olarak, zamanla parçalanmış ve aşınmış ve çok daha küçük parçacıklar oluşturmak üzere öğütülmüş kayalardan yapılır.


Kumun ana bileşenlerinden biri silikadır. Bu, yerkabuğunun neredeyse dörtte birinde bulunan doğal olarak oluşan bir malzemedir.

Kum dışında silika, hem doğal olarak oluşan hem de insan yapımı malzemeler olmak üzere birçok başka malzemede bulunur. Bunlardan bazıları kuvars (en yaygın oluşumlarından biri), kil, cam, silika jelleri ve ayrıca bazı gıda maddeleri ve ilaçlarda bulunur.

Belirtildiği gibi, silika veya ince kaya parçacıkları, bir kum kütlesinin büyük kısmını oluşturur ve kuvars, silikayı etkili bir şekilde oluşturan en yaygın malzeme olma eğilimindedir. Oksijen silikonla birleştiğinde kuvarsın kendisi (silikon dioksit olarak da bilinir) oluşur.


Kumun diğer önemli bileşenlerinden biri de Feldspattır. Feldspat, Dünya yüzeyinin yaklaşık dörtte üçünü oluşturan son derece yaygın bir mineral grubudur.


Zamanla ve rüzgarın, dalgaların ve erozyonun etkisiyle kuvars ve feldispat (kemik, kabuk, mercan, cam gibi diğer malzemelerle birlikte ve artık pek çok kişinin bilmesi gereken plastik) birleşir ve kumsallarda, nehirlerde kum oluşturur.


Tipik olarak, çakıl/kum veya silt (genellikle nehir yataklarında ve nehir kıyılarında bulunur) gibi kum ve diğer benzer malzemeler, tanelerinin boyutuna göre sınıflandırılır. Kumun kendisi çakıl ve silt arasında oturur, taneleri çakıl oluşturanlardan daha küçük ama silti oluşturanlardan daha büyüktür.


Genel bir kural olarak, parçacıkları en büyük 2 mm'den en küçüğü 0,06 mm'ye kadar değişiyorsa kum bu şekilde sınıflandırılır.


Yukarıda kısaca bahsettiğimiz gibi kum, yapı ticaretinde tartışmasız en çok kullanılan malzemelerden biridir. Beton ve harç, tuğla ve bloklar, cam, döküm kalıpları ve daha birçok şeyin yapımında kullanılır.


Bu nedenle, sadece Türkiye' de değil, tüm dünyada kuma olan talep muazzamdır ve diğer doğal olarak oluşan kaynaklarda olduğu gibi, yalnızca sınırlı bir arz vardır ve stoklar kaçınılmaz olarak bir noktada tükenmeye başlayacaktır. Çok uzak bir gelecek değil!


Bunu akılda tutarak, kuma değerli bir kaynak olarak muamele edilmeli ve yalnızca kumun kendisini korumak için değil, aynı zamanda küresel olarak milyarlarca ton kum tedarik etmek zorunda olmanın getirdiği çevresel etkiyi en aza indirmek için israf minimumda tutulmalıdır.

İnşaatta kullanılan kumla ilgili dikkat edilmesi gereken son bir nokta, kumun mümkün olduğunca temiz ve kirliliklerden (toprak, kil vb.)


Kum Neden Farklı Renklerde Gelir?

Geçmişte herhangi bir beton döktüyseniz veya tuğla veya blok döşemek için herhangi bir harcı karıştırmanız gerektiyse, neredeyse kesinlikle bir inşaatçı tüccarından biraz kum satın almak zorunda kalacaksınız.


Çoğu durumda, sunulan kum, hayal edebileceğiniz gibi sarımsı turuncumsu bir renk olacaktır.

Bazı durumlarda mevcut kum da kırmızımsı bir renk olabilir.


Ayrıca, bir torba standart sarı inşaatçı kumu satın aldığınız ve iş bitmeden tükendiğinizi fark ettiğiniz durumu da yaşamış olabilirsiniz.

Farklı Kum Çeşitleri Nelerdir ve Ne Amaçla Kullanılmalıdır?

Artık kumun nereden geldiği ve renginin neden bu kadar değişebildiği hakkında biraz daha bilgi sahibi olduğunuza göre, farklı kum türlerine ve bunların nasıl kullanılması gerektiğine bakmanın zamanı geldi.

Keskin Kum (diğer adıyla Kurs Kumu veya Çukur Kumu)

Bu kum türü, kendisini oluşturan parçacıkların oldukça büyük olması nedeniyle oldukça düzgün bir kum türüdür. Tipik olarak tane parçacıkları da oldukça keskin ve açısaldır.


Tanelerin şekli nedeniyle beton yapımında kullanılır, sert ve sağlam bir yüzey oluşturmak için son derece iyi bağlanır, ancak parçacıkların boyutu ve şekli nedeniyle o kadar pürüzsüz değildir.


Esas olarak kıyıdan uzaktaki iç bölgelerden çıkarıldığı için, aksi takdirde atmosferik nemi emmesine izin verecek tuzlar içermez ve bu, nem ve rutubet sorunlarından kaçınılması gereken inşaat ticaretinde kullanım için fikir verir.

“Çukur” adı, kaynağının nasıl olduğunu ifade eder; Esasen, zemin seviyesinin yaklaşık 1-2 metre altında, büyük bir çukurdan kazılmıştır.


Çoğu zaman, keskin kum veya çukur kumu, genellikle demir oksit konsantrasyonlarının olduğu bölgelerde bulunduğundan oranj kırmızı bir renge sahiptir.


Önemli bir not, herhangi bir betonlama veya harç uygulaması için, kumda mutlak olarak %4'ten fazla olmayan silt bulunması gerektiğidir.


İnşaatçılar Kumu – (diğer adıyla Nehir Kumu, Mastar Kumu, Sıvacı Kumu, Duvarcı Kumu veya Duvarcı Kumu)

Yukarıdaki keskin kumdan farklı olarak, tanelerin çok daha küçük olması nedeniyle inşaatçı kumu çok daha incedir.

Taneler açısından, keskin kumu oluşturan keskin ve köşeli tanelerin seyrinden farklı olarak, inşaatçı kumunda bulunan taneler çok daha yuvarlak ve pürüzsüzdür.


Taneler daha küçük ve daha pürüzsüz olduğu için, bu çok daha pürüzsüz bir genel finisaj ile sonuçlanır, bu nedenle mastarlama ve sıvama uygulamalarında inşaatçı kumunun kullanılmasının nedeni budur.


Adından da anlaşılacağı gibi (örneğin nehir kumu) bu kum türü normalde nehir yataklarından ve kıyılarından veya daha iç su kaynaklarından toplanır, çünkü yine tuzların ve diğer organik maddelerin varlığının minimumda tutulması gerekir. nemli sorunlara neden olabilecek atmosferik nemin emilmediğinden emin olun.


Renklendirme açısından, inşaatçı kumu normalde açık gri bir renk olma eğilimindedir ve bazı durumlarda neredeyse beyaz görünebilir.

Özetle, inşaatçılar kumu şunlar için kullanılmalıdır:

Sıvama

Genel harç/duvar işleri

Tuğla ve blok döşeme

işleme

Standart nehir veya inşaat kumu

İnşaatçılar sıva, harç ve duvarcılık ve tuğla ve blok döşemek için kullanılan kum veya nehir kumu


Derz Kumu – (diğer adıyla Deniz Kumu, Gümüş Kum, Yıkanmış Kum veya Sahil Kumu)

Belirli bir kum türünün nereden elde edildiğini açıklayan isim temasından hareketle, eklem kumu veya sahil kumu, çoğunlukla sahillerden ve kıyı şeridindeki alanlardan toplanır.


Plaj kumu, istenmeyen toz, kil, silt, tortu vb. kaldırmak için yıkanması ve ardından tamamen boşalması için bırakılmasıyla işlenme şekliyle ilgili yıkanmış kum olarak da bilinir.


Sahili/birleşim kumunu oluşturan taneler açısından bakıldığında, bunlar çok ince olma eğilimindedirler ve etraflarındaki her şeyi savuran gelgitlerin etkisiyle aynı zamanda çok düzgün ve yuvarlak olma eğilimindedirler.


Sahil kumu, renk açısından normalde sarımsı, kahverengimsi bir renktir.


Sahil kumu kıyı bölgelerinden toplandığı için yukarıda bahsedilen, atmosferik nemi emen ve rutubet sorunlarına neden olan tuzları içerir. Bu nedenle inşaatta yaygın olarak kullanılmaz.


Diğer bir konu da klorür içermesidir ve bir süre deniz havasına maruz kalmış eski bir metal parçasına şahit olduysanız, muhtemelen aşırı derecede aşınmış (paslı) olduğunu fark etmişsinizdir.

Yukarıdakileri göz önünde bulundurarak ve çeliğin inşaat endüstrisinde yaygın olarak kullanıldığı gerçeğiyle, bu tip kumun neden herhangi bir yapısal çelikten çok uzak tutulması gerektiğini, çünkü nispeten korozyona neden olacağından emin olabilirsiniz.


Yukarıdakilere rağmen, sahil kumunun bazı kullanımları vardır:


Kaldırım ve teras levhalarının birleştirilmesi

Çocuk kum çukurları (tüm kirleticileri gidermek için iki kez yıkanmalıdır)

Rekreasyon alanları

Golf sığınakları

Teraslar ve kum çukurları için birleştirme kumu

Kaldırım ve teras derzleri, çocuk kum çukurları ve golf sığınakları için kullanılan derz kumu


Yapay Kum – Kırma Taş Kum, M Kum

Yukarıdaki kum türünü zaten okuduysanız, yapay kumun (veya M kumdan üretilmiş kum) yapay olarak yaratıldığı ve doğal kaynaklı olmadığı gibi adlandırıldığını tahmin etmiş olmalısınız.


Karşılaştırmalı bir düzeyde, yapay kum, yapı kumuna çok yakın bir eşleşmedir, çünkü yapı kumu, diğer türlerin herhangi birinden daha yaygın olarak kullanılmaya eğilimlidir.


Yapay kumun nasıl yapıldığına gelince, genellikle bazalt kayanın ufalanmasıyla elde edilir. bundan dolayı normalde grimsi renktedir.


M kumu veya yapay kum şu anda o kadar yaygın olmasa da, doğal inşaatçı kumunun yetersiz olması nedeniyle biraz zemin kazanıyor.


Nehir kumunun doğrudan yerine geçmesi amaçlandığından, taneleri benzer boyut ve şekildedir.


Yukarıdakiler göz önünde bulundurularak, aşağıdaki uygulamalarda kullanılabilir:


Sıvama

Genel harç/duvar işleri

Tuğla ve blok döşeme

İşleme

Yapay kum veya m-kum

Tuğla ve blokların sıvanması, döşenmesi ve genel harç ve duvar işleri için kullanılan suni kum veya M-kum


Diğer Kum Türleri

Yukarıdaki ana veya yaygın kum türlerinin yanı sıra, çoğunlukla özel uygulamalarda kullanılan daha az yaygın olan başka kum türleri de mevcuttur:


Çöl Kumu: Bazıları çöl kumu kullanarak beton ikameleri geliştiriyor olsa da, şu anda tanelerin çok ince ve aşırı düzleştirilmiş olması nedeniyle çöl alanlarından elde edilmiştir ve inşaat kullanımları için uygun değildir.


Biyojenik/ Biyo-organik Kum: Yapısı büyük ölçüde mercan, deniz kabukları ve deniz yaşamının iskeletlerinden oluşan kum


Olivin Kumu: Kararsız olduğu için inşaat uygulamalarında kullanıma uygun değildir, ancak çelik için döküm ve kalıp yapımında kullanılır.


Volkanik Kum: Adından da anlaşılacağı gibi, volkanik kum, volkanik aktivitenin yüksek olduğu alanlardır.


Kum Nasıl Test Edilir?


Tanenin boyutu ve şekli ve kumun nereden geldiği dışında, dikkate alınması gereken çok önemli bir diğer gerçek de kumun gerçekte ne kadar temiz olduğudur. Bununla silt içeriğini belirlemeyi kastediyoruz.


İnşaatta kullanılan hemen hemen her kumun silt içeriğinin %4'ten fazla olmaması gerektiğini yukarıda kısaca belirtmiştik.

Bunun nedeni, daha fazla silt içeriği varsa, bunun kullanıldığı betonun yapısal bütünlüğünü ciddi şekilde etkileyebileceği gerçeğidir.


Bu nedenle kullanılan tüm kumların temiz ve kil, tuz ve diğer yabancı maddelerden arındırılmış olması gerekir.

Kumun silt içeriğini test etmek için (ne kadar komiktir ki) “silt testi” denen bir yöntem vardır.

Silt testi yapmak için önce 5 ml tuz ile 500 ml temiz su ile karıştırılmış bir tuzlu su çözeltisine ihtiyacınız vardır.


Ardından, bir ölçüm sürahisine 50ml solüsyon dökün ve ardından ölçüm sürahinizdeki 50ml işaretine ulaşacak şekilde kum numunenizi ekleyin.


Sürahiyi 150 ml işaretine kadar önceden karıştırdığınız tuzlu su çözeltisinden biraz daha doldurun ve ardından sürahinin üstünü kapatın ve hepsini karıştırmak için iyice çalkalayın.


Sonra, bu bir bekleme oyunu! Her şeyin oturması için sürahi en az 3 saat bırakılmalıdır. Yerleştikten sonra yapmanız gereken tek şey kumun üzerine çöken silt tabakasını ölçmektir.


Bu, toplamda %4 veya 2 ml'den fazla olmamalıdır.


Artık farklı kum türleri ve belirli bir inşaat işi için hangi türün kullanılması gerektiği hakkında her şeyi bildiğinize göre, şimdi yapmanız gereken tek şey seçtiğiniz projeye devam etmektir.


1 m3 betonda ne kadar kum kullanmanız gerektiğini öğrenmek için araçlarımızdan

Beton Malzeme Hesapla programını kullanabilirsiniz.


 
 
 

Comments


Abone olduğunuz için teşekkür ederiz!

bottom of page