top of page

Mermer

Güncelleme tarihi: 9 Şub 2022

İçindekiler:


Mermer Nedir?

Mermer, binalarda, anıtlarda ve heykellerde yaygın olarak kullanılan bir kayadır. Esas olarak kalsit veya dolomitten veya bu karbonat minerallerinin bir kombinasyonundan oluşur. Mermer, kireçtaşından oluşan bir metamorfik kaya türüdür. Mermer, Belçika, Fransa, İngiltere, Yunanistan, Hindistan, İtalya ve İspanya dahil olmak üzere birçok ülkede bulunur.



Mermer, yerkabuğunda ısı ve basınç ile kireçtaşından oluşur. Bu kuvvetler, kireçtaşının doku ve makyajda değişmesine neden olur. Bu işleme yeniden kristalleşme denir. Kireçtaşındaki fosilleşmiş malzemeler, orijinal karbonat mineralleriyle birlikte yeniden kristalleşir ve büyük, kaba kalsit taneleri oluşturur. Yeniden kristalleşme sırasında kireçtaşında bulunan safsızlıklar, oluşan mermerin mineral bileşimini etkiler. Safsızlıklardan kaynaklanan mineraller, mermere çok çeşitli renkler verir. En saf kalsit mermer beyazdır. Hematit içeren mermer kırmızımsı bir renge sahiptir. Limonitli mermer sarı, serpantinli mermer yeşildir.


Mermer eşit büyüklükte tabakalara kolayca bölünmez ve dikkatli bir şekilde çıkarılmalıdır. Patlayıcı kullanılırsa kaya parçalanabilir. Mermer blokları, kayada oluklar ve delikler açan kanal açma makineleri ile çıkarılmaktadır,


kullanır. Mermer, güzelliği, gücü ve yangına ve erozyona karşı direnci nedeniyle uzun zamandır çok değerlidir. Antik Yunanlılar birçok bina ve heykelde mermer kullanmışlardır. İtalyan sanatçı Michelangelo, bir dizi heykelde İtalya'nın Carrara kentinden gelen mermeri kullandı.


Çoğu heykel için son derece saf kalsit mermer kullanılır. Sütunlar, zeminler ve binaların diğer kısımları için büyük renkli mermer bloklar kullanılır. Bu tür mermerlerin daha küçük parçaları ezilir veya ince öğütülür ve sabunlarda ve diğer ürünlerde aşındırıcı olarak kullanılır. Ezilmiş veya öğütülmüş mermer, kaldırım yollarında ve çatı kaplama malzemeleri ve toprak işleme ürünlerinin imalatında da kullanılmaktadır.


Bir sonraki işiniz için bu taş ustası parlatma aletlerine sahip olduğunuzdan emin olun.


MERMER OLUŞUMU

Mermer, jeolojik süreçler nedeniyle yerkabuğunda basınç ve ısı ile kireçtaşından üretilen metamorfik bir kayadır. Bu taşı üretmek için gerekli olan basınç ve sıcaklıklar, genellikle ilk kayada bulunan fosilleri ortadan kaldırır. Bu kuvvetler nedeniyle kalkerin dokusu değişir. Kireçtaşındaki safsızlıklar mermer mineral bileşimini etkiler.


Mermer benzeri kil, kum ve silt içinde bulunan minerallerin çeşitliliği nedeniyle mermer çeşitli renklerde mevcuttur. Bir yapı malzemesi olarak, anıtlarda ve heykellerde ve çok sayıda başka uygulamada yaygın olarak kullanılmaktadır. Mermerler iç ve dış uygulamalar için uygundur. Ancak günümüz çevre kirliliği nedeniyle dış mekanlarda kullanılan mermer üzerindeki cilalar dayanıklı olmayabilir.


MERMERİN ÖZELLİKLERİ

Mermer, sert kristal yapıya ve hafif gözenekliliğe sahip bir taştır. Yapısı nedeniyle mermer, parlaklığını artırmak için cilalanabilir ve bu nedenle bina uygulamaları için yaygın ve çekici bir taştır. Kısıtlı mermer gözenekliliği, özellikle rafine edildiğinde, su hasarına karşı daha az duyarlı hale getirir. Bununla birlikte, mermerin ana maddesi olan kalsiyum karbonat, asidik maddelere karşı fazlasıyla hassastır: bazı asitlerde hızla çözünür. Asidik temasın gerçek etkisi asit türüne göre değişir: klorürler, sülfatlar ve diğer kimyasal bileşikler mermere farklı şekillerde tepki verir. Geniş bir çözünürlüğe sahip olan ve mermerin dayanıklılığını etkileyen yan ürünler oluşturulur. Bu nedenle, mermerin bozulmasına neden olan kirleticilerin tam türünü tespit etmek esastır.


MERMER ÜZERİNDEKİ HAVA ETKİLERİ

Doğanın güçleri, mermerin görünümü ve yapısal güvenilirliği üzerinde çürüyen bir etki yaratabilir. Bu ajanlar sıcaklık, kar, yağmur, rüzgar ve atmosferik kirleticileri içerir. Havalandırma ajanları normalde mermerin bozulmasını arttırmak için diğer ajanlarla kombinasyon halinde hareket eder. Yağmur suyu, özellikle atmosferik gazlarla birleştiğinde, mikro yapı içinde tuz hareketi oluşturarak mermerin çözünmesine neden olabilir. Sıcaklık, bozulma oranını ve taş içindeki tuzun yer değiştirme modellerini yoğunlaştırabilir. Yüksek sıcaklıklar normalde kimyasal değişiklikleri çoğaltır. Sıcaklıktaki ani değişiklikler, genleşme farklılığından dolayı gerilimlere neden olabilir. Nem, oluşabilecek sorunların en önemli nedenlerinden biri olarak kabul edilir. Ancak rüzgarın neden olduğu erozyon ve sakatlanma gibi başka sıkıntılar da ortaya çıkabilir.


MERMER UYGULAMALARI

Mermer, yapısal ve dekoratif amaçlar için çok sayıda uygulamaya sahiptir. Dış mekan heykellerinde, dış duvarlarda, zemin kaplamalarında, dekorasyonda, merdivenlerde ve kaldırımlarda kullanılır. Taş kullanım tekniği maruz kalma şiddetini etkileyebilir. Mermer, imparatorlar ve tanrılar için taş olarak kabul edilir. Tarih öncesi anıtların çoğu mermerden yapılmıştır. Mermer, katedrallerin ve tarihi mekanların koridorlarını süslemiştir. Mermer fayanslar zenginlerin yerlerini kaplıyor hem de daha ılımlı ev sahiplerinin hamamlarını güzelleştirir. Bu karolar cilalı veya honlanmıştır. Cilalı karolar ıslandığında son derece kaygan olmalarına rağmen şık bir görünüm sağlar. Honlanmış karolar daha fazla tutuş sağlar ve güvenli kabul edilir. Birkaç işlemin kullanılması mermer bozulma sürecini yavaşlatabilir. Mermer, bu riski önemli ölçüde azaltmak için uygun gelişmiş sızdırmazlık malzemelerinin geliştirildiği su ve kimyasallar tarafından aşındırma ve lekelenmeye karşı hassastır.


NEREDE BULUNUYOR

Mermer yatakları dünyanın çeşitli ülkelerinde bulunabilir. İtalya, İrlanda, İspanya, Yunanistan, Rusya, Romanya, İsveç ve Almanya gibi Avrupa ülkeleri ve Asya'daki diğer ülkeler, bu değerli kayanın dünyanın önde gelen üreticileri arasındadır. Amerika Birleşik Devletleri aynı zamanda, Alabama ve Texas gibi eyaletlerin sınırları içinde bulunabilecek özellikle büyük mevduatlara sahip olduğu üst düzey bir Mermer üreticisidir. Bununla birlikte, küresel Mermer üretimine hakim olan İtalya, Çin, Hindistan ve İspanya'dır.


MERMER KULLANIM ALANLARI

Mermer, yüzlerce parmak kalınlığında ve coğrafi olarak iyi boyutta olabilen devasa tortularda yer alır. Bu, yıllara uygun olarak on milyonlarca parti üreten birkaç maden ve taş ocağı ile ekonomik olarak büyük ölçekte çıkarılmasına izin verir.


Bu kayaların çoğu ya kırma taştan ya da kesme taştan yapılmıştır. Kırmataş, karayollarında, demiryolu yataklarında, inşaat temellerinde ve çeşitli inşaat türlerinde agrega olarak kullanılır. Boyutlu taş, mermerin belirli boyutlarda parçalar halinde kesilmesiyle üretilir. Bunlar anıtlarda, binalarda, heykellerde, kaldırımlarda ve diğer projelerde kullanılmaktadır. Mermerin birçok çeşidinde resim ve açıklamaların yer aldığı “mermerin kullanım alanları” ile ilgili bir yazımız var.


TİPİK KULLANIMLAR

Mermerin birçok dekoratif ve yapısal kullanımı vardır. Dış mekan heykelleri ve heykel kaideleri için kullanılır; mimaride dış duvar ve kaplamalarda, döşemelerde, dekoratif özelliklerde, merdiven ve yürüyüş yollarında kullanılır. Taşın kullanım şekli, maruziyetin şiddetini sınırlandıran veya kontrol eden bir faktör olabilir. Mermerin kullanımı veya işlevi de bazı işlemlerin uygulanabilirliğini etkileyebilir. Yine de, kullanım türü, mermerin duyarlı olduğu başlıca bozulma ve hasar türlerinde birincil faktör değildir.


SORUNLAR VE BOZULMA

Doğal güçler ve hava koşulları, mermerin görünümü ve yapısal sağlamlığı üzerinde aşağılayıcı bir etkiye sahip olabilir. Bu ajanlar yağmur, kar, sıcaklık, rüzgar ve atmosferik kirleticileri içerir. Ayrışma ajanları neredeyse hiçbir zaman tek başına veya izole olarak çalışmaz, her zaman birbirleriyle veya diğer bozulma ajanlarıyla kombinasyon halinde hareket ederler.


Yağmur suyu, özellikle atmosferik gazlarla birleştiğinde, mikro yapı içinde daha yüksek seviyelerde tuz hareketi yaratarak mermerin çözünmesine neden olabilir. Sıcaklık, bozulma oranlarını ve (daha büyük taşlarda) parçaların hareketini ve ayrıca taş içindeki tuz göçü modellerini etkileyebilir. Daha yüksek sıcaklıklar genellikle kimyasal değişim oranını artırır; düşük sıcaklıklar “donma-çözülme” sorunları riski yaratabilir ve hızlı sıcaklık değişimleri, diferansiyel genleşme nedeniyle malzemede gerilimler üretebilir. Mermerde meydana gelebilecek doğal veya doğal sorunların çoğu, bir dereceye kadar nemin oluşmasını gerektirir. Ancak, rüzgar erozyonu ve vandalizm gibi diğer sorunlar bağımsız olarak ortaya çıkabilir.


DOĞAL VEYA DOĞAL MERMER SORUNLARI

HAVA DURUMU

Dış maruziyete maruz kalan mermer, hava koşulları veya rüzgar, yağmur ve termal değişimin doğal etkileri nedeniyle bozulur. Mermer son derece dayanıklıdır ve sınırlı gözenekliliği nedeniyle büyük miktarda su emmez. Bununla birlikte, bir miktar su emer ve asitlere veya hatta hafif asitli yağmur suyuna maruz kaldığında oldukça reaktif olduğundan, önemli ölçüde bozulabilir. Kısacası, mermerin gözenekliliği düşük olsa da, gözeneklerin şekli (eliptik), tipik yuvarlak gözeneklere göre daha fazla çözünmeye izin verir ve bu gerçek, mermerin asitlerdeki doğal çözünürlüğü ile birleştiğinde iki büyük soruna neden olabilir:


PARLAK KAYBI

Ayrışmanın en yaygın belirtileri, çok cilalı yüzeyin (varsa) kaybı ve taşın dekoratif oymalı alanlarındaki keskin kenar detaylarının kaybıdır.


Genellikle mümkün olmayan taşın yeniden oyulması dışında kenar ayrıntılarını eski haline getirmek için çok az şey yapılabilir. Parlaklık veya cila, mermer cilalama tozu ve yumuşak cila pedleri kullanılarak mermer yüzeyinde korunabilir ve bir dereceye kadar restore edilebilir. Taşı yeniden cilalamak için gereken çaba veya emek seviyesi, yüzeyin bozulma derecesine veya cila kaybına bağlı olacaktır. Yeni parçalar, restore edilmiş parçalar veya bakımlı yüzeyler, çok az bakımla veya hiç bakım gerektirmeden uzun süre hava koşullarına maruz kalmış yüzeylere göre çok daha az çabayla son derece parlak bir durumda tutulabilir. Bu sebeple pol shed mermer cilalanarak düzenli koruyucu bakım almalıdır.


EROZYON

Erozyon, yukarıda açıklanan genel hava koşullarının sonucu olabilir veya kullanım veya maruz kalmaya bağlı olarak daha lokalize bir fenomen olabilir. Kir, kum ve diğer "parçacıklar" gibi rüzgarla hareket eden, havayla taşınan aşındırıcılar seçici olarak detaylandırmayı aşındırabilir. Etkiler büyük ölçüde hakim rüzgarların yönüne bağlı olacaktır. Bu sorunu çözmenin birkaç etkili yolundan biri, dikimlerin ve/veya peyzaj eğiminin rüzgarı saptırabileceği yerlerde çevre düzenlemesidir. Bu tür çevre düzenlemesi ve/veya derecelendirme, basit ve ucuzdan büyük ve pahalı bir müdahaleye kadar değişebilir. Kültürel peyzajların yönetimine ilişkin politika ile tutarlı olmalıdır. Bununla birlikte, binanın uzatılmış ömrü düşünüldüğünde maliyet etkin olabilir.


Erozyon belirtileri, yukarıda tarif edildiği gibi genel cila ve kenar keskinliği kaybı kadar basit olabilir veya peyzaj ve biçme ekipmanı ile temastan dolayı çok lokalize, spesifik aşınma olabilir. Biçme veya diğer bakım ekipmanlarıyla temastan kaynaklanan yerel hasar önlenebilir. Tekrarlayan fiziksel hasarın kanıtları varsa, taşı korumak için adımlar atılmalıdır.


BOYAMA

Mermerin genel veya lokal renk atması lekelenmedir. Lekelenme, çeşitli dış maddelere maruz kalmanın veya taş veya yapısal elemanlardaki iç tıkanıklıkların sonucu olabilir.


En yaygın lekelenme türlerinden bazıları ve etken maddeler şunlardır:


Yağ/gres lekeleri: Bu lekeler genellikle vandalizm veya elleçlemenin sonucudur. Çeşitli organik veya inorganik yağlar, temas halinde taşa emilebilir. Penetrasyon derinliği, yağın/gresin viskozitesine, sıcaklığa, taş gözenekliliğine, cilaya ve kuruluğa bağlı olacaktır.

Gres/yağ lekelerinin görünümü genellikle temas bölgesinde taşın koyulaşmasından oluşur. Özellikle uzun bir süre sonra lekelenmenin kenarları genellikle dağılacaktır. Yağ ve gres lekelerini çıkarmak için standart teknikler vardır ve bunlar genellikle bakım personeli tarafından gerçekleştirilebilir.

Boyalar ve mürekkepler: Boyama, boyanın türüne ve kaynağına bağlı olarak herhangi bir renkte olabilir. Bu tip lekenin temas alanı çevresinde aşırı derecede lokalize olması muhtemeldir. Renklendirmeyi içeren sıvı taş tarafından emilebilir ve normal buharlaşma süreci sırasında renklendirici pigment taş içinde birikmektedir.

Organik lekeler: Organik lekeler, yapraklar, kuş veya hayvan pislikleri, çiçekler, çay veya kahve gibi ayrışan organik maddelerle doğrudan temastan kaynaklanır. Kaynağı ne olursa olsun, bu lekeler hafif kırmızımsı kahverengi olma eğilimindedir. Kaynak kaldırıldıktan sonra da sıklıkla kaybolurlar. Organik lekeler, organik kaynağın uzaklaştırılmasından sonra hava koşullarına ve ağartmaya bırakılabilir veya oksitlenebilir. Ancak taş üzerinde kalıntı kalabilir.

Metalik lekeler: Metalik lekelenmenin iki ana kategorisi ya demire ya da bakıra dayanır. Lekelenmenin kaynağı, dahili yapısal bileşenler veya özellikler olabilir. Yaygın bir kaynak, bitişik metalik elementlerden, özellikle bronzdan gelen suyla yıkama veya akıntıdır.

Genel kir, kurum ve kirlilik: Mermerin rengi, malzemeye yapışan atmosferik kir, kir ve diğer havadaki partiküller nedeniyle genel veya yerel olarak bozulabilir. Görsel görünüm, genellikle orijinal rengi ve parlaklığı kapatan veya gizleyen bir matlaşma veya grileşme efektidir. Kirin etkileri genellikle yağmur suyunun durulama etkisinin azaldığı korunan alanlarda yoğunlaşır.

Kir, kurum, silisli toz ve diğer havayla taşınan malzemeler dahil olmak üzere organik malzeme tarafından bir arada tutulan ince bölünmüş katıların karmaşık bir bileşimi olabilir. Metal, cam, seramik, metal oksit ve mineral parçacıklarını içerebilir.


MERMERİN FİZİKSEL ÖZELLİKLERİ

Renk: Beyaz, pembe

Türetilmiş: Kireçtaşı, dolomit

Tane boyutu – orta taneli; çıplak gözle iç içe kalsit kristallerini görebilir.

Sertlik - sert, bileşen minerali yumuşak olmasına rağmen (kalsit Moh'un sertlik ölçeğinde üçtür)

Yapı: Masif

Grup: Metamorfik Kayaçlar

Doku: Granoblastik, taneli.

Oluşum: Bölgesel veya kontakt metamorfik


Asit Reaksiyonu: Kalsiyum karbonattan oluşan mermer, birçok asitle temas halinde asidi nötralize ederek reaksiyona girer. En etkili asit nötralizasyon malzemelerinden biridir. Genellikle ezilir ve akarsularda, göllerde ve topraklarda asit nötralizasyonu için kullanılır.

Sertlik: Kalsitten oluşan mermer, Mohs sertlik ölçeğinde üç sertliğe sahiptir. Sonuç olarak, Oyması kolaydır ve bu, heykel ve süs eşyaları üretmek için kullanışlı olmasını sağlar. Mermerin yarı saydamlığı, onu birçok heykel türü için özellikle çekici kılmaktadır.

Cila Kabul Etme Yeteneği: Kademeli olarak daha ince aşındırıcılarla zımparalandıktan sonra, yüksek parlaklığa kadar cilalanabilir.


MERMER GÜZELDİR

Mermer güzeldir - buna kimse itiraz edemez. Taşı özel kılan, desenlerinden renklerine kadar sahip olduğu özelliklerdir. İnsanların neden mermer mutfak tezgahı tercih ettikleri anlaşılabilir.


Granitte çok sayıda taş rengi mevcuttur, ancak hiçbiri damarlı beyaz mermerin güzelliğiyle eşleşemez.


Mermer uzun zamandır eski kalelerden en kaliteli ticari uygulamalara kadar tercih edilen taş olmuştur. Anıtlardan balo salonu zeminlerine, pencere pervazlarından sofistike fuayelere kadar, dikkat çekmek için diğer unsurlarla nadiren rekabet eden bir taştır. Bununla birlikte, eşleşmelerine bağlı olarak, bir odaya karışabilir veya bir odanın merkezi parçası olarak hizmet edebilir.


İster Crema Marfil gibi klasik bir nötr, ister portakal ve kırmızıların hakim olduğu Rosa Verona gibi daha çarpıcı bir çeşit olsun, mermer zarif ama göz alıcı bir taştır. Şaşırtıcı bir şekilde, mermer, diğer doğal taş seçenekleriyle kıyaslandığında nispeten uygun fiyatlı bir seçenektir. Bu, onu günümüzün evleri için zarif ama ulaşılabilir bir seçenek haline getiriyor.


Mermer, daha yumuşak bir taş olduğu için talaşlara veya lekelere karşı hassastır, ayrıca aşındırmaya karşı hassastır, yani doğru şekilde temizlenmeyen herhangi bir asit (limon suyu, domates suyu, şarap) taşın yüzeyini aşındırabilir ve onu yapar. sıkıcı. Eğer honlanmış veya deri cila ise, aşındırma yüzey içinde maskelenir. Cilalı bir yüzeyde, yıllarca kullanımdan sonra aşındırma ezici olduğunda, tüm yüzey yeniden cilalanarak orijinal güzelliğine geri döndürülebilir.


Tüm travertenlerin bir özelliği, sıcak suda hava kabarcıklarının neden olduğu küçük boşlukların varlığıdır. Kaynakların soğuduğu zamanlarda oniks oluşurdu. Traverten yatakları arasında oniks şeritlerine rastlamak nadir değildir.


Mermerler hem iç hem de dış uygulamalar için uygundur. Yine de, bu kadar çok kirletici içeren günümüz ortamında, mermer üzerine bir cila cilası belirtilirse, kalıcı olmayacağını belirtmek gerekir.

Comments


Abone olduğunuz için teşekkür ederiz!

bottom of page